Borilački sport u kojem se protivnici slične tjelesne tezine udaraju šakama na kojima su podstavljene rukavice. Borba se odvija u ogračenom pravokutnom ringu, po amaterskim pravilima borba traje 4x2 minuta dok po profesionalnim moze trajati od 4x3 do 12x3 minuta. Cilj borbe je protivniku uputiti što više udaraca u dijelove tijela iznad pojasa (glava, torzo) te pri tome izbjeći protivnikove udarce. Moze se pobijediti nokautom (oznaka KO, od engleskog izraza knock-out), tj. kada se protivnik nakon što je bačen na tlo ne uspije ustati u tijeku deset sekundi, tehničkim nokautom (oznaka TKO), tj. kada jedan borac nema snage nastaviti borbu, ili se pak pobjednik određuje odlukom sudaca poslije dogovorenog broja rundi.

Zbog činjenice da u boksu nije dozvoljeno protivnika udarati dok je na podu, te da postoje stroga pravila u koji dio tijela i na koji način se smije udarati protivnika, boks se često naziva i 'plemenitom vještinom'.
Osnovni cilj boksačke borbe je zadati što više udaraca protivniku a pri tome primiti ih što manje. Dobro plasirani snazni udarci mogu protivnika i oboriti s nogu. Protivnika na podu nije dozvoljeno udarati, već on dobiva vrijeme od 10 sekundi za oporavak i eventualni nastavak borbe. Udarci su dozvoljeni samo u gornje dijelove tijela, iznad pojasa, i to samo s prednje strane. Svaki dobro plasirani udarac se boduje, te ti bodovi u slučaju da oba borca dočekaju kraj zadnje od predviđenog broja rundi na nogama, određuju pobjednika.
Boksački meč najčešće prati više sudaca, jedan u ringu koji osigurava poštivanje pravila za vrijeme borbe, te tri ili više njih (najčešće neparan broj, da se izbjegne podijeljena odluka) oko ringa koji prate borbu i boduju udarce.


Jedina svjetska amaterska boksačka organizacija je AIBA (čiji je član HBS koji je član HOO-a) dok mu profesionalnom boksu vlada veliki kaos zahvaljujući ogromnom broju prevaranata koji su kroz boks vidjeli lak put do zarade te osnovali blizu sto(!) federacija, ipak za njih 4 moze se reći da odskaču od ostalih a to su WBA, WBC, IBF I WBO.

Škola boksa
svaki dan osim nedjelje od 18.00. do 19.30.
kontakt mob br. 095 1988 914

Treneri

  • Ante Matas

  • Luka Tomić (mlađe kategorije)