Boxe Francise Savate ili samo ''Savate'' je europski borilački sport koji je prezivio do današnjih dana. Savate je nastao u Parizu 1820.god. kao ulična borba u kojoj su se koristili udarci rukama, nogama, laktovima, koljenima, bacanja i sl. Danas je Savate dinamičan sport koji se moze prakticirati natjecateljski i rekreacijski. Neki ga nazivaju i boks za gospodu. U takmičarskom Savate-u insistira se na dinamičnosti, domišljatosti, visokom stupnju tehnike, te se od takmičara očekuje neprestana izmjena udaraca. U borbi se insistira na korištenju ručnih i noznih tehnika, a takmičar koji se toga ne pridrzava moze biti diskvalificiran.

Savate inače na francuskom jeziku znači ''papuča'' koja je posebno dizajnirana za borbe u savateu. Napravljena je od lakog materijala sa naprijed posebno oblikovanim tvrdim đonom u obliku špice koju svaki majstor savate boksa koristi kao vrlo efikasno oruzje u borbi. Vazno je napomenuti da je 1924.god. Savate bio pokazni sport na olimpijskim igrama u Parizu.

Dopušteni udarci rukom: direktni, udarac sa strane, udarac odozdo i udarac odozgo (swing), odnosno sve tehnike iz boksa. Zabranjeni udarci rukom: udarac donjim dijelom šake (tzv. čekić udarac), nedopuštenom površinom rukavice (unutarnjom stranom, palcem) i udarac šakom iz okreta.
Dopušteni udarci nogama: prednji ispod i iznad pojasa, kruzni ispod iznad pojasa, bočni ispod i iznad pojasa, zadnji, udarci i okreta i u skoku.Udarna površina je rist stopala i puno stopalo. Dijelovi tijela koje je dopušteno napadati: prednji dio glave, tijelo sprijeda i bočno, noge se vanjske i unutarnje strane od kuka na dolje.

Zabranjeno je: guranje, hvatanje noge, udarati u kraljeznicu, vrat, tjeme, potiljak, kukove i genitalije, napadati laktom i koljenom, udarac nakon zapovijedi ''stop'' ili prekida, udaranje dok je protivnik na podu, raspravljanje sa sucima i dr.

Pozdrav: sportski pozdrav se sastoji od primicanja desne ruke srcu i ispruzanje iste udesno dolje (od srca).
Prednost savatea je ta da postoji samo jedna organizacija a mana da je to ipak samo Francuski nacionalni šport.